Ecokathedraal

Vandaag ben ik bij de Ecokathedraal van Mildam geweest. Ik had er nog nooit over gehoord, wel gelezen hier op WordPress.

Het intrigeerde mij. Zoiets moois en bijzonders bij mij in de buurt? Dat moet ik zien! Dus samen met mijn zoon op pad. Leve de voorjaarsvakantie. Vandaag scheen de zon tussen de wolken door.

Eerst reed ik er gewoon aan voorbij. Waar was ik met mijn hoofd? Wat dacht ik te moeten zien. Mijn zoon dacht echt een kerk of zo. Hij zei toen we onverhoopt aan het einde van de weg waren, dat hij kapotte huizen of zoiets had gezien. Aha!

Wij weer terug en ja hoor, gevonden. Nou is daar niet direct een parkeerplaats en dus parkeerde ik mijn auto half in de berm. Nou is dat weggetje niet zo breed dus ik parkeerde voor een brede oprit van een huis zodat een auto ruim plaats had en ik mijn auto ook nog in gelijke staat zou aantreffen bij terugkomst.

Direct kwam er een bouwvakker aan die even duidelijk wilde maken dat ik wel heel vervelend geparkeerd stond. Op deze manier kon zijn vrachtwagen de draai niet maken. De vrachtwagen die eind van de dag of morgen zou aankomen. Het was op dat moment 12.30u.

Hoe moeilijk kunnen sommige mensen het zichzelf maken. Ik zei hem dat ik de ecokathedraal ging bekijken. Als de vrachtwagen eerder zou komen, moest hij mij maar even roepen! Anouk is de naam, van de zangeres!

Ik moest even wennen aan het idee dat dit het was. Misschien doordat het groen ontbrak. Al die stenen, tegels, bakstenen. De ene keer waande ik mij in Portugal, de andere keer in Mexico maar ook gewoon in een stukje Nederland.

De Hemelpoort
Mooie belijning van de Hemelpoort

De plek gaf mij een onrustig gevoel. Er hing een mystieke deken over dat wat ik zag.

Ben ik bij de Maya’s?
Of toch in Portugal?

Vanuit het ronde huis (zo heette het volgens een vrouw met twee kinderen en een hond), keek ik naar boven. De onrust werd erger. Waar was ik?

Binnenkant ronde huis
De lucht vanuit het ronde huis

Die onrust werd alsmaar meer. Mijn zoon vermaakte zich wel. Zijn freerunnen talent kwam even naar boven en rende via obstakels over het pad. Ik had geen kind aan hem, ik had alleen kind aan mijzelf.

Het leek wel alsof ik over een begraafplaats liep. Een rare gewaarwording omdat het niet eens een echte kathedraal is geweest. Gewoon een stuk land met bouwwerken. Wel prachtig!

Die magische deken zorgde ervoor dat er geen enkele foto scherp werd, ik heb er veel moeite voor moeten doen. Of het licht viel recht in de lens of er was mist wat de boel verbleekte. Ik bleef het apart vinden.

Het stukje Nederland vond ik bij een soort kleine vijver. Er bloeiden een paar krokussen en wat zag mijn oog, er zaten nu al bijen op.

Zie je de mist van links. Toch bijzonder! Bij de uitgang zagen we een oud mannetje met bakstenen slepen en een muurtje bouwen. Even dacht ik dat dit de eigenaar was. Misschien familie? Ik vond het een aandoenlijk gezicht.

En zo waren we binnen een uur weer terug bij mijn auto die daar netjes aan de kant geparkeerd stond. De bouwvakkers zaten in hun busje alles gade te slaan. Ik weet niet of ik hier nog een keertje heen ga, de sfeer vond ik wat griezelig. Zou ik door mijn hooggevoeligheid meer voelen dan zien? Misschien geef ik het in de zomer nog een kans als de bomen blad hebben.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. LOLA♥CHAMPAGNE schreef:

  Ik heb er al eerder foto’s van gezien maar het blijft erg mooi!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Die plek is wel héél mooi. Zou ik graag eens bezoeken…

  Geliked door 1 persoon

 3. Jammer dat het tegenviel.
  Ik vind het al bijna 20 jaar een fijne en inspirerende plek. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. VanNoorden68 schreef:

   Misschien kom ik er eens terug als het meer begroeid is

   Geliked door 1 persoon

 4. mijnnikonenik schreef:

  Raar dat het zo’n verschil maakt bij mensen. Nog eens terug in de lente?

  Geliked door 1 persoon

 5. Heb deze plek ontdekt via andere blogs en ben van plan om er ook eens naartoe te gaan (als corona achter de rug is natuurlijk).
  Ik denk dat je het geheel eerst een tijdje moet laten ‘inwerken’, om het dan met andere ogen te zien…

  Geliked door 1 persoon

  1. VanNoorden68 schreef:

   Misschien, we zullen het zien, in de lente, zomer en herfst. Winter heb ik nu gehad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s